Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Διαδικτυακή φιλία: κίνδυνος ή ασφάλεια;



Η φιλία είναι ένας πολύτιμος και σταθερός δεσμός ανάμεσα σε δυο ή περισσότερα άτομα. Η πραγματική φιλία γίνεται απαραίτητη στην εφηβεία, αν και η τροφοδότηση της τεχνολογίας έχει συντελέσει σε μεγάλες κοινωνικές αλλαγές. 
Πολλοί έφηβοι στρέφονται στο "σερφάρισμα"  κι έχουν κάνει το διαδίκτυο κομμάτι της ζωής τους μιλώντας μέσα από κινητά, υπολογιστές, τάμπλετ. Είναι πολύ πιο εύκολο να κάνεις φίλους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γιατί τα δυο αυτά (ή και περισσότερα) άτομα δεν χρειάζεται να συναντηθούν από κοντά. Εξάλλου, πολλοί νέοι είναι ντροπαλοί ή φοβούνται πολύ για την εξωτερική τους εμφάνιση.
Έτσι, οι περισσότεροι βολεύονται στη θαλπωρή του σπιτιού τους και αποφεύγουν να βγουν από το σπίτι τους, αφού πίσω από μια οθόνη όλα γίνονται πιο εύκολα, μια και νιώθουν ελεύθεροι να μοιράζονται χωρίς δισταγμό τα προσωπικά τους προβλήματα, τα συναισθήματα και τις εμπειρίες τους. 
Γι' αυτό, η αναζήτηση φίλων σταδιακά σε οδηγεί στην πρώιμη κοινωνικοποίηση. Άλλωστε, υπάρχουν και οικογενειακά προβλήματα ή κι ακόμα μοναξιά στην εφηβική ηλικία. Δεν υπάρχουν πολλές απαιτήσεις. Το ίντερνετ στα φέρνει όλα στο πιάτο. Και βέβαια, ας μην παραγνωρίζουμε ότι πολλά παιδιά θαμπώνονται από τον λαμπερό διαδικτυακό κόσμο. 
Είναι μόδα φυσικά να έχεις 500 ή 600 φίλους και να σου κάνουν like ή να υπάρχουν αμέτρητα "σκουντήγματα" ή ακόμα να σε ακολουθούν αμέτρητοι φίλοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter, Instagram). Η αδιάκοπη ροή της τεχνολογίας αποδεικνύει πως το διαδίκτυο καλύπτει πλέον εξ' ολοκλήρου τις ανάγκες της νεολαίας, γιατί οι νέοι όχι μόνο ανακαλύπτουν καινοφανείς διεξόδους διασκέδασης, αλλά και εθίζονται μέσα απ' αυτές. 

Οι έφηβοι έχουν πια απομονωθεί από τον έξω κόσμο και γίνονται δούλοι της κοινωνικής δικτύωσης, Η κοινωνική ταυτότητα, αλλά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θέλουν ιδιαίτερη προσοχή, εφόσον η ασφάλεια που αφορά στα παιδιά είναι μηδαμινή. Ο χώρος του διαδικτύου σίγουρα απομακρύνει από την οικογένεια. Πολλά παιδιά εξάλλου επηρεάζονται από τα διάσημα πρόσωπα κοινωνικής δικτύωσης (χαρακτήρα, ρούχα, εξωτερική εμφάνιση). Επίσης, ποτέ δεν γνωρίζεις με ποιον μιλάς: κάποιο παιδί, έναν δολοφόνο, έναν παιδόφιλο. 
Και τελικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κλείνουν τους ανθρώπους στον εαυτό τους, καθώς τους απομακρύνουν από το περιβάλλον και τον έξω κόσμο. Οι διαδικτυακοί φίλοι σπάνια, έως και ποτέ, μπορούν να πάρουν θέση και να παίξουν καταλυτικό ρόλο σε θέματα συμπαράστασης και υποστήριξης, όπως ένας πραγματικός φίλος. Δεν μπορούν να χαρούν μαζί μας και να μας «κρατάνε» το χέρι σε δύσκολες στιγμές. 
Δεν μπορούμε να στηριχτούμε σ' αυτούς, όταν έχουμε ανάγκη και ούτε αυτοί μπορούν να μας αποτρέψουν από τα καθημερινά μας λάθη, από τα οποία μας προστατεύουν οι πραγματικοί μας φίλοι. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε, πως η άμεση επικοινωνία, αυτή που γίνεται πρόσωπο με πρόσωπο, δεν αντικαθίσταται από καμία έμμεση επικοινωνία μέσω facebook ή μηνυμάτων.
Μπορεί κανένας νέος να μην είναι δυνατόν να αγνοήσει και να απεξαρτηθεί πλήρως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφού είναι πλέον ενταγμένα στην καθημερινότητα μας. Όμως, η πιο σωστή λύση είναι να προτιμούμε και να επιλέγουμε να περνούμε όσο περισσότερο χρόνο μπορούμε με φίλους και με άτομα που νοιάζονται πραγματικά για εμάς, παρά να εθιζόμαστε και να σπαταλάμε χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
(Μαθητικές σκέψεις)

Αφιερωμένο στους διαδικτυακούς και μη φίλους μου! Σε όσους με ξέχασαν ηθελημένα ή παλεύοντας με τις μέριμνες της ζωής! Αλλά και σε όσους ακόμα με αγαπούν έστω κι από μακριά! Η αγάπη μου είναι ίδια σε όλους! 

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα! 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails