Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

Φράσεις για προβληματισμό (2ο μέρος)



Δόξα ἐν ὑψίστοις Θεῷ καί ἐπί γῆς εἰρήνη ἐν ἀνθρώποις εδοκία: είναι η ώρα της προσευχής, όταν ηχούν οι χριστιανικές καμπάνες· ολόκληρη η Χριστιανοσύνη δέχεται μ' αγάπη τον Σωτήρα της γης... Χριστούγεννα! Χριστούγεννα! Η μεγάλη γιορτή του ρήματος αγαπώ! (Α. Deggalier, μετάφραση Κώστα και Εριέττας Διαμαντοπούλου)
Πιστεύω ότι ο Ιησούς Χριστός ήρθε στη γη, για να φέρει στους ανθρώπους τον αγνό αέρα του ουρανού, τη σιγουριά ότι ο Θεός για μας θέλει να είναι Πατέρας, την ελπίδα ενός νέου κόσμου, την ελπίδα μιας νέας ζωής (Α. Deggalier, μετάφραση Κώστα και Εριέττας Διαμαντοπούλου).
Μια λέξη μπορεί να φτιάξει τον κόσμο ή να τον καταστρέψει (Κομφούκιος).
Αν με ρωτούσαν γιατί δεν προτιμώ να μάθω μια άλλη ζωντανή γλώσσα αντί για τα αρχαία ελληνικά, η απάντησή μου θα ήταν όχι. Προτιμώ αυτό τον νεκρό πυρσό πολιτισμού και ανθρωπισμού (Φρανκ Ένγκελ, Ευρωβουλευτής Λουξεμβούργου). 
Τα σχολικά βιβλία χρόνο με τον χρόνο ελάττωσαν επικίνδυνα τα κείμενα που τονίζουν τις βασικές αξίες, οι οποίες είναι ο ακρογωνιαίος λίθος κάθε ελεύθερης δημοκρατικής κοινωνίας. Η τιμιότητα, το θάρρος, η καλοσύνη, η γενναιοδωρία, ο πατριωτισμός έχουν ξεριζωθεί ή ελαττωθεί αισθητά από τα σχολικά εγχειρίδια (Ζωή).
Τραυματισμένος και λίγο πριν ξεψυχήσει ο Λορέντζος Μαβίλης στις 28/11/1912, είπε: "Δεν περίμενα τόση μεγάλη τιμή, να πεθάνω για την Ελλάδα"!
Πολλοί πηγαίνουν για να επισκεφθούν τους φίλους, αλλά λίγοι για να βοηθήσουν (agia meteora).
Επειδή έναν άνδρα και μια γυναίκα δημιούργησε εξ' αρχής ο Θεός, γι' αυτό θα εγκαταλείψει ο άνθρωπος τον πατέρα του και τη μητέρα του και θα προσκολληθεί στη μια και μοναδική γυναίκα του. Είναι λοιπόν ο δεσμός των συζύγων στενότερος απ' τον δεσμό των παιδιών προς τους γονείς τους. Και οι δυο σύζυγοι είναι από την πρώτη στιγμή του γάμου τους μια σάρκα, ένα σώμα. Εκείνο λοιπόν που ο Θεός ένωσε σε ένα σώμα, ο άνθρωπος ας μην το χωρίζει (Μάρκου ι, 7-9). 

Μηδέν ποιῇς κατά πρόσκλισιν: να μην κάνεις τίποτε από ευνοϊκή διάθεση και κλίση της καρδιάς προς κάποιον άνθρωπο (Α΄ Τιμοθ. ε, 21).
Η στενοχώρια δείχνει ότι δεν εμπιστευόμαστε τη ζωή μας στον Χριστό (Άγιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης).
Οι εννέα καρποί - δωρεές του Αγίου Πνεύματος: Αγάπη, Χαρά, Ειρήνη, Μακροθυμία, Χρηστότητα, Αγαθοσύνη, Πίστη, Πραότητα, Εγκράτεια (Από τις Επιστολές του αποστόλου Παύλου).
Πώς να'σαι ακριβομίλητος τ' αηδόνι σε μαθαίνει· τον ένα μήνα κελαηδεί τους έντεκα σωπαίνει (Γ. Δροσίνης).
Δι' ὑμᾶς ἐπτώχευσε, πλούσιος ὤν, ἵνα ὑμεῖς τῇ ἐκείνου πτωχείᾳ πλουτήσητε (Β' Κορινθ. η', 9): Φτώχεια.... φτώχεια...Ναι, από σένα πρέπει ν' αρχίσουμε. Μετά έρχεται η βασιλική οδός της αγιότητος, της αγάπης και της ελεημοσύνης. Κι ο Ιησούς γεννήθηκε στη φτώχεια. Ο Θεός σαρκώθηκε... (Α. Degallier, μετάφραση Κώστα και Εριέττας Διαμαντοπούλου)
Ο Κύριος θεράπευσε την συγκύπτουσα ημέρα Σάββατο. Εμείς οι Χριστιανοί αντί για το Σάββατο των Ιουδαίων έχουμε την Κυριακή, ημέρα Αναστάσεως του Κυρίου. Ας την αγιάζουμε λοιπόν την Κυριακή με το να εκκλησιαζόμαστε τακτικά και με το να επιτελούμε έργα αγάπης προς όσους έχουν ανάγκη, αδελφούς μας (Κυριακοδρόμιο, τόμος 3ος, εκδόσεις Σωτήρ).
Όταν οι άνθρωποι αναγεννώνται και συνδέονται με τον Χριστό, όλες οι φαινομενικές εξωτερικές διαφορές αυτόματα εξαφανίζονται, διότι τους ενώνει ο Ιησούς Χριστός. Είναι ''αρραγής" κρίκος της ενότητας των ανθρώπων που πιστεύουν στον Σωτήρα Χριστό. Αυτός και μόνο ο Χριστός μπορεί να ενώσει τους ανθρώπους σε μια παγκόσμια ενότητα. "Οὐκ ἔνι Ἕλλην καί Ἰουδαῖος... ἀλλά τά πάντα καί ἐν πᾶσι Χριστός [Κολασ. γ΄, 11]" (Κυριακοδρόμιο, τόμος 6ος, εκδόσεις Σωτήρ). 
Απολαμβάνω τη ζωή!
Ξυπνός κυβερνήτης εσύ των καιρών, του "χτες" να τρυγάς τον καρπό, να "οργώνεις" το σήμερα, το "αύριο'' να σπέρνεις. Εσύ την πορεία του κόσμου να φέρνεις στο ΦΩΣ (Περιοδικό Προς τη Νίκη). 
Φτιάχνεις όμορφο μέλλον, όταν ζεις όμορφο σήμερα. Γιατί το σήμερα γίνεται δυνατό παρελθόν που επιστρέφει και επηρεάζει το αύριο (Σκέψεις ιεράρχη). 

Εάν θέλετε να δείτε το 1ο μέρος δείτε εδώ

Χρόνια πολλά, δημιουργικά και ευφρόσυνα! Ας είναι Χριστοφόρος, ειρηνική  και γεμάτη ελπίδα η νέα χρονιά 2017!

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα! 




  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails