Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Φράσεις για προβληματισμό (3ο μέρος)



Κάνε Θεέ μου ο νέος χρόνος να' ναι λουσμένος από φως. Σ' όλη τη γη και στις καρδιές μας να βασιλεύει ο Χριστός (Ειρ. Μ. Μιχαηλίδου, Ψηλά οι καρδιές).     
Έρχονται δύσκολοι καιροί, απ' όλες τις μεριές θα μας χτυπάνε, και θ' αντέξουν μόνο αυτοί που μάθανε νωρίς να αγαπάνε (Σταμάτης Σπανουδάκης).       
Η ζωή είναι πολύ σύντομη και πρέπει να φροντίζουμε όχι για την απόκτηση υλικών αγαθών, αλλά αιωνίων, όπως σωφροσύνη, ανδρεία, αρετή αγάπη (Μέγας Αντώνιος). 
Η αγωγή πρέπει να μορφώνει την καρδιά, τον νου και το χέρι. Η εποπτεία είναι το θεμέλιο της γνώσης. Η αγάπη είναι το θεμέλιο της αγωγής (Ερρίκος Πεσταλότσι, Παιδαγωγός).
Μη λες τίποτε άλλο παρά μόνο ό, τι μπορεί να ωφελήσει τους άλλους και τον εαυτό σου. Απόφευγε την αργολογία (Βενιαμίν 
Φραγκλίνος, μέλος της Επιτροπής που συνέταξε τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ).
Η κοινή γνώμη στην πατρίδα μου σχηματίζει για την Ελλάδα την εικόνα που της περνούν τα μέσα ενημέρωσης και αυτό θέλω να ανατρέψω και να 
αντικρούσω. Νομίζω ότι δεν μπορεί η κοινή γνώμη να καθοδηγείται και να καθορίζεται από τα μέσα ενημέρωσης. Είναι μια ενημέρωση που σου έρχεται,  χωρίς να μπορείς να τη διασταυρώσεις, χωρίς να έχεις προσωπική άποψη και εικόνα (Πίτερ Μέϊνεκ, Σύγχρονος Βρετανός σκηνοθέτης).
Ἀπό τότε ἤρξατο ὁ Ἰησοῦς κηρύσσειν καί λέγειν· μετανοεῖτε· ἤγγικε γάρ ἡ βασιλεία των ουρανῶν (Ματθ. δ, 17): Ο Κύριος σώζει τους ανθρώπους που Τον αναζητούν, Τον δέχονται, μετανοούν και γίνονται λαός Του (Σκέψη ιεράρχη). 
Είναι ανάγκη προπάντων να διδαχθεί η νεολαία ότι η αγνότητα και η εγκράτεια όχι μόνο δεν είναι επιβλαβείς, αλλά είναι σε ύψιστο βαθμό άξιες αρετές, για να συστήνονται από καθαρά ιατρική άποψη (Διακήρυξη Διεθνούς συνεδρίου Υγιεινής των Βρυξελών).
Εἴ τις τοῦ ίδίου οἴκου προστῆναι οὐκ οἶδε πῶς ἐκκλησίας Θεοῦ ἐπιμελήσεται;: αν κάποιος δεν ξέρει να διευθύνει το σπίτι του, πώς θα επιμεληθεί και θα φροντίσει την εκκλησία του Θεού; (Α' Τιμοθ) γ, 5)
Δυνατός είναι αυτός που ξεπερνά τις αδυναμίες του (Σκέψη ιεράρχη).
Υπόδειγμα ζωντανής πίστης είναι η Χαναναία που προβάλλει το Ευαγγελικό ανάγνωσμα. Παρά το ότι είναι ειδωλολάτρισσα πηγαίνει για συνάντηση με τον Ιησού. Τον αποκξαλεί Κύριο, Υιό Δαβίδ, αναμενόμενο Μεσσία. Ταπεινώνεται, όταν ο Κύριος δοκιμάζει την πίστη της. Ζητά το έλεός Του με υπομονή και επιμονή (Σκέψη ιεράρχη).    
Τά κρυφῆ γινόμενα ὑπ' αὐτῶν αἰσχρόν ἐστι καί λέγειν (Εφεσ. ε, 12): τα έργα που κάνουν κρυφά οι απείθαρχοι άνθρωποι είναι τόσο αισχρά, ώστε και μόνο το να μιλά κανείς γι' αυτά φέρνει ντροπή (Σκέψη ιεράρχη). 
Αν δεν έχουμε τη δύναμη να συγχωρούμε τους 
αδελφούς μας, 
γκρεμίζουμε με τα χέρια μας τη γέφυρα από την οποία είμαστε υποχρεωμένοι να περάσουμε (Σκέψη ιεράρχη).
Κατά πρεσβυτέρου κατηγορίαν μή παραδέχου, ἐκτός εί μή έπί δύο ἤ τριῶν μαρτύρων (Α΄ Τιμ. ε΄, 19): μη δέχεσαι αβασάνιστα τις κατηγορίες κατά κληρικού παρά μόνον όταν στηρίζονται στη μαρτυρία δυο ή τριών μαρτύρων (Σκέψη ιεράρχη).
Χρειάζονται περίπου 4.000.000 λουλούδια για την παραγωγή ενός κιλού 
μελιού. Μια μέλισσα επισκέπτεται περίπου 2000 λουλούδια μια καλή ημέρα (50 ως 100 λουλούδια κατά τη διάρκεια μιας πτήσης συλλογής). Άρα χρειάζονται 1600 τέτοιες πτήσεις, για να παραχθούν 30 γραμμάρια μελιού, ενώ μια μέλισσα παράγει το 1/12 από ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι στη διάρκεια της ζωής της (περιοδικό Προς τη Νίκη, τεύχος 735). 
Οι μεγάλες ευκαιρίες έρχονται σ' εκείνους που δεν αφήνουν ανεκμετάλλευτες τις μικρές (Σκέψη ιεράρχη).
Ιησού επιστάτα, ελέησον ημας: Λουκά, Ιζ, 13): Δέκα λεπροί φώναζαν μια φορά κι επαναλάμβαναν πολλές φορές από τα βάθη της καρδιάς τους. "Αυτό που ζητάτε θα γίνει". 
Βρες καιρό, για να προσευχηθείς· η προσευχή είναι δεξαμενή δυνάμεως. Βρες καιρό να στοχασθείς· αυτό είναι πηγή γαλήνης. Βρες καιρό για να γελάσεις· το γέλιο είναι η μουσική της ψυχής (Προς τη Νίκη). 
Το παράδειγμα του Ζακχαίου που προβάλλει η εκκλησία μας δηλώνει τόσο καθαρά ότι αν ο άνθρωπος πάρει απόφαση να σταματήσει τη ζωή της αδικίας και της αμαρτίας και ζητήσει να δει τον Ιησού, ο Κύριος έρχεται και τον βρίσκει. Η μετάνοια ανοίγει δρόμους, προσφέρει χαρά, οδηγεί σε επανόρθωση των αδικιών, προσφέρει σωτηρία (Σκέψεις ιεράρχη).
Ο Φαρισαίος είναι ένα προσωπείο. Ο τελώνης είναι μια προσωπικότητα ατόφια, αφτιασίδωτη, με τις αμαρτίες της, μα και με την απροσποίητη ειλικρίνειά της. Ας παρουσιάσουμε ατόφιο τον εαυτό μας με λαχτάρα μετάνοιας και με διάθεση υποταγής στο πρόσωπό Του. Θα μας ανοίξει την αγκάλη Tου ο Θεός, θα μας εντάξει στα μέλη Του και με το έλεός Του θα μας πάρει κοντά Του (Σκέψη ιεράρχη)
"Πορευθέντες ἐπιδείξατε ἑαυτούς τοῖς ἱερεῦσι (Λουκά ιζ, 14), για να διαπιστώσουν τη θαυμαστή θεραπεία σας. Από τους  δέκα ένας μόνο ξεχώρισε και έτρεξε να συναντήσει τον Κύριο.  "Ἔπεσαν ἐπί πρόσωπον παρά τούς πόδας αὐτοῦ εύχαριστῶν αύτόν (Λουκά ιζ, 16).
Ο Γολγοθάς έκανε προσιτό τον Παράδεισο. Σκαλοπάτι του Παραδείσου είναι ο Γολγοθάς (Χρήστος Μπίντας, Νάουσα). 
"Η ζωή σου... Πες μου, τι θέλεις να κάνεις με τη ζωή σου; " Ο ποιητής απαντά: "Να κάνω μόνο τη ζωή μου απλή και ίσια, σαν μια φλογέρα καλαμένια που μπορεί να γεμίσει μουσική". (Λεζάρ, απόδοση στα ελληνικά Κώστα και Εριέττας Διαμαντοπούλου, εκδόσεις Πουρνάρα).
Να είσαι αληθινός, διάφανος όπως το νερό της λίμνης μια μέρα γαλανού ουρανού. Να είσαι δυνατός, δυνατός όπως ο βράχος που δεν μπορεί να σπάσει. Να είσαι ίσιος, ίσιος όπως η λεύκα που υψώνεται σ' ένα χωράφι (A. Degallier, μετάφραση Κώστα και Εριέττας Διαμαντοπούλου). 
Προσέχετε σε όσα λέγονται, συγκεντρώστε τη διάνοιά σας, δώστε μου την προσοχή σας, η ματιά σας κοφτερή, η σκέψη σας συγκεντρωμένη, απαλλαγμένη από βιοτικές φροντίδες η ψυχή, για να μη σπείρουμε τα θεία λόγια στα αγκάθια, ούτε στις πέτρες, ούτε στην άκρη του δρόμου. Αλλά να καλλιεργούμε εύφορη και γόνιμη γη. Για να δρέψουμε πολύ καρπό (Ι. Χρυσόστομος).

 Εάν θέλετε να δείτε το 1ο μέρος δείτε εδώ
 Εάν θέλετε να δείτε το 2ο μέρος δείτε εδώ


Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα!  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails