Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Φιλία: πραγματική ή ψεύτικη σχέση;




Η φιλία είναι η βαθύτερη, πνευματική και ψυχική επαφή μεταξύ δυο ή περισσότερων ατόμων, η οποία στηρίζεται στην αμοιβαία, ανιδιοτελή αγάπη και εκτίμηση. Είναι μια σχέση που οικοδομείται πάνω στις βάσεις του αλληλοσεβασμού, της ειλικρίνειας, της έλλειψης συμφερόντων και στην αμοιβαία προσφορά με πνεύμα αγάπης και αφοσίωσης.
Ο πραγματικός φίλος είναι το στήριγμά μας σε όλες τις δυσκολίες της ζωής. Είναι ο  άνθρωπος που μας συμπαραστέκεται, όταν μπορεί όλοι να μας έχουν εγκαταλείψει, γιατί δεν επιλέγει να είναι μαζί μας, μόνο για να καλύψει τις ανάγκες που έχει (λόγου χάρη διασκέδαση), αλλά γιατί μας αγαπά. 
Η γνήσια φιλία είναι αυτή που θα μας προστατεύσει, χωρίς να ζητάει αντάλλαγμα. Αυτός ο αυστηρός "κριτής" και όχι ο κόλακας που έχει σκοπό να μας παραπλανήσει ονομάζεται φίλος. Αυτός που δεν φθονεί την ευτυχία μας, γιατί η δική του ευτυχία στηρίζεται στη δικιά μας. Αυτός είναι ο γνήσιος φίλος.
Η φιλία προσφέρει τόσο στο άτομο όσο και στην κοινωνία. Μέσα από αυτή τη σχέση κοινωνικοποιούμαστε. Είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας. Αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να σεβόμαστε τους άλλους, αλλά και να μην κρίνουμε τη διαφορετικότητα. Παίρνουμε τις βάσεις, για να γίνουμε σωστοί πολίτες. 
Άλλωστε, η φιλία είναι το φάρμακο της μοναξιάς. Ο άνθρωπος δεν είναι μόνο κόκαλα, αλλά και ψυχή, έχει ανάγκη να μοιραστεί τους προβληματισμούς του και να αναζητήσει βοήθεια. Μέσα στους κόλπους της φιλίας νιώθουμε ζεστασιά. Έπειτα αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας μέσα από τους διαλόγους με τους φίλους. Τέλος η φιλία έχει στοιχεία που συμβάλλουν στην κοινωνική αρμονία.
Δυστυχώς, η φιλία στην εποχή μας περνάει μια κρίση. Μπορεί οι άνθρωποι να εγκαταστάθηκαν σε μεγαλουπόλεις, είναι όμως ψυχικά ερημωμένοι. Κυριαρχεί η καχυποψία. Πλέον όλα θεωρούνται εμπορεύσιμη ύλη. Ο άνθρωπος έχει χάσει τις δυνατότητες της αγάπης και της πίστης. 
Αγνοεί το βάθος και την ειλικρίνεια, αφού όλες του οι σχέσεις υπαγορεύονται από τη σκοπιμότητα, η οποία σκοτώνει κάθε ψυχική ομορφιά. Κι όμως στα χρόνια που ζούμε, ο άνθρωπος έχει την ανάγκη αυτής της σχέσης περισσότερο από κάθε άλλη περίοδο.
Οι φίλοι έχουν αντικατασταθεί από οθόνες. Εμπιστευόμαστε περισσότερο τους αγνώστους από τους πιο κοντινούς μας φίλους. Η κρίση έχει επηρεάσει τις σχέσεις μας. Τα προβλήματα δεν μας αφήνουν να επικεντρωθούμε σε "ανόητες φιλίες". 
Κι όμως, μήπως αυτές μας σώσουν από τα προβλήματα της εποχής; Είναι πλέον οι μοναδικές σχέσεις που δημιουργούνται χωρίς απώτερους σκοπούς, που μας κρατούν ενωμένους. Μόνο ενωμένοι ως ομάδα θα καταφέρουμε να αποκρούσουμε όλες τις "εχθρικές  δυνάμεις".
Η φιλία είναι το τελειότερο από τα συναισθήματα του ανθρώπου, γιατί είναι το πιο βαθύ, το πιο καθαρό και το πιο ελεύθερο. Εξάλλου αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να τη διαφυλάττουμε και να μην επιτρέψουμε να εξαφανιστεί από τη ζωή μας η ιερή αυτή σχέση.
(Μαθητικές σκέψεις)
 
Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα! 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails