Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Φράσεις για προβληματισμό 8ο μέρος



1. Σε ξέχασαν; Δεν σε πήραν ούτε ένα τηλέφωνο; Δεν πειράζει και προπαντός μην παραπονιέσαι. 2. Σε αδίκησαν; Ξέχασέ το. 3. Σε περιφρόνησαν; Να χαίρεσαι. 4. Σε κατηγορούν; Μην αντιλέγεις. 5. Σε κοροϊδεύουν; Μην απαντάς. 6. Σε βρίζουν; Σιωπή και προσευχή. 
7. Σου αφαιρούν τον λόγο, σε διακόπτουν; Μη λυπάσαι. 8. Σε κακολογούν; Μην αντιμάχεσαι. 9. Σου μεταδίδουν ευθύνες τα παιδιά σου, οι συγγενείς σου, οι δικοί σου άνθρωποι; Μη διαμαρτύρεσαι. 10. 
Θυμώνουν μαζί σου; Να παραμένεις ήρεμος. 11. Σου κλέβουν φανερά; Κάνε τον τυφλό. 12. Σε ειρωνεύονται; Να μακροθυμείς. 
13. Δεν ακούν τις συμβουλές σου, ιδίως δεν ακούνε τις συμβουλές σου τα παιδιά σου; Πέσε στα γόνατα και κάνε προσευχή. 14. Εκνευρισμός στο αντρόγυνο; Εσύ φταις. Κι εσύ φταις. Όχι ο άλλος. 15. Έφταιξες; Ζήτησε συγγνώμη. 16. Δεν έφταιξες; Πάλι ζήτησε συγγνώμη. 
17. Έχεις υγεία; Δόξαζε τον Θεό. 18. Έχεις αρρώστια, έχεις καρκίνο, ταλαιπωρείσαι, υποφέρεις, βασανίζεσαι, πονάς; Δόξαζε τον Θεό. 19. Γκρίνια, ανεργία, φτώχεια μέσα στο σπίτι; Νήστευε, αγρύπνησε, κάνε προσευχή. 20. Για όλους και για όλα προσευχή. Πολλή προσευχή. Πολλή προσευχή. Νηστεία και προσευχή, διότι "τοτο τό γένος τν παθν καί τν δαιμόνων οκ κπορεύεται παρά μόνο μέ νηστεία καί προσευχή". (Πρωτ. π. Κ. Αναγνωστοπούλου)
Ένας παππούλης έλεγε σ' ένα νιόπαντρο ζευγάρι: "όπως δεν μπορείς να έχεις ουράνιο τόξο χωρίς βροχή και ήλιο, έτσι δεν μπορείς να έχεις καλό κι ευτυχισμένο γάμο χωρίς δάκρυα και γέλια" (Φράση γέροντα).
Δεν λέμε στο παιδί "είσαι τεμπέλης". Λέμε "δεν προσπάθησες πολύ" (Σπουδαία σκέψη). 
Δεν σκέφτονται την αιωνιότητα οι σημερινοί άνθρωποι. Η φιλαυτία τους κάνει να ξεχνούν ότι θα χαθούν τα πάντα. Δεν 
έχουν συλλάβει το βαθύτερο νόημα της ζωής. Δε νιώσαμε άλλες, ουράνιες χαρές (Άγιος Παΐσιος Αγιορείτης).
Μη λησμονείς ποτέ ότι η ελεημοσύνη σώζει τον άνθρωπο από τον αιώνιο θάνατο και δεν αφήνει την ψυχή του να βυθισθεί στο σκοτάδι του Άδη. Διότι η ελεημοσύνη, για όσους την ασκούν, θεάρεστο είναι δώρο, πολύτιμο (Τωβ. δ, 8-11).
Οποίος ενθυμείται τα προηγούμενα σφάλματά του προφυλάσσεται από τα μέλλοντα (Όσιος Μάρκος).
Όταν ο αδερφός μας σφάλλει, εμείς πρέπει να βαστάξουμε τον πειρασμό του. Η αληθινή αγάπη μας εμπνέει να κάνουμε θυσίες χάριν του πλησίον. Χωρίς θυσία, με την κατάκρισή μας, σπρώχνουμε τον αδελφό μας, που αμάρτησε, να πέσει πιο χαμηλά, ενώ με τη σιωπηλή θυσία της αγάπης μας και τη μυστική προσευχή μας για εκείνον, ξυπνάμε τη συνείδησή του που σηκώνεται και τον κατηγορεί κι έτσι μετανοεί και διορθώνεται. Με τη σιωπή σου βοήθησες το παιδί (Άγιος Πορφύριος  Καυσοκαλυβίτης).
Όπου υπάρχει αληθινή αγάπη, γίνονται θαύματα (Σπουδαία σκέψη).
Όποιος παινιέται μόνος του και δεν τον επαινούνε, ας 
είναι παραβέβαιος ότι τον εγελούνε (Παροιμία Επτανήσου, από το Περιοδικό Προς τη Νίκη). 
Η ομορφιά αρέσει στα μάτια, η καλοσύνη στην καρδιά. Η πρώτη είναι κόσμημα, η δεύτερη θησαυρός (Σπουδαία σκέψη).
Η καλοσύνη μεταξύ των ανθρώπων είναι ό, τι το άρωμα μεταξύ των λουλουδιών, ό, τι το τραγούδι μεταξύ των πουλιών, ό, τι ο αέρας μεταξύ των φύλλων κι ό, τι ο ήλιος στη μέση ενός κάμπου (Ποιήματα Λεζάρ, μετάφραση Κώστα και Εριέττας Διαμαντοπούλου, εκδόσεις Πουρνάρα).
"Παρακάλεσαν ὅπως μεταβῇ ἀπό τῶν ὁρίων αὐτῶν": δεν ικέτευσαν τον Κύριο οι Γεργεσηνοι να μείνει. Δεν επιδίωξαν πλατύτερη και βαθύτερη γνωριμία μαζί του. Διατύπωσαν παράκληση ν' απομακρυνθεί απ' την πόλη τους. Το δράμα των Γεργεσηνών έγινε δράμα ψυχών. Όσοι λατρεύουμε τον Κύριο και έχουμε γευτεί τις δωρεές Του να μείνουμε "παρά τοὺς πόδας Του" ισόβιοι μαθητές Του. Να βοηθήσουμε και τους ανύποπτους να ξυπνήσουν και να μείνουν και αυτοί κοντά στον Κύριό μας Ιησού Χριστός (Σπουδαία σκέψη).
Δεν μας σώζει ούτε η άσκηση, ούτε η αγρυπνία, ούτε η νηστεία, αλλά μόνο η αληθινή ταπεινοφροσύνη. Και αυτό το ομολόγησαν σε κάποιον μεγάλο ασκητή οι ίδιοι οι δαίμονες (Αγία Θεοδώρα).
Κύριε, ευδόκησε στην άλλη όχθη σαν τραβώ, κάποιοι που μ' αγαπούν πολύ να' ναι κοντά μου,  να τους κρατώ το χέρι στήριγμα ακριβό και να' ναι τα μάτια τους σαν φως στο πέρασμά μου. Για κατευόδιο στείλε συντρόφους πιστούς, μα αν ζητώ παρά πολλά, ας έρθει κι ένας. Δε θέλω, Κύριε, να πεθάνω σαν αυτούς που δεν αγάπησε κανένας (Βασ. Μοσκόβης).
Όταν ο άνθρωπος φτάσει να χαίρεται με την πρόοδο των άλλων, τότε ο Θεός θα του δώσει όλη την πρόοδο των άλλων (Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης).
Φθέγγου μέν ε τι κρεττον σιωπς χεις· γάπα δέ συχίαν νθα κρεττον λόγου τό σιωπν: να μιλάς αν έχεις κάτι καλύτερο από τη σιωπή. Αλλά να παραμένεις ήσυχος (να μη μιλάς) εκεί όπου η σιωπή είναι προτιμότερη από το λόγο (Γρηγόριος Θεολόγος, PG 36, 189).
Μήπως ό, τι θαρρούμε βασίλεμα γλυκοχάραμ' αυγής είναι πέρα, κι αντί να' ρθει μια νύχτ' αξημέρωτη ξημερώνει μι' αβράδιαστη μέρα; (Γ. Δροσίνης)
Σαν τα ηλιοτρόπια που θωρούν κατάματα τον ήλιο και στρέφουν πάντα προς αυτόν την ύπαρξη τους πλέρια όμοια κι εμεις βλασταίνοντας  στης Χάρης το Βασίλειο σε Σένα υψώνουμε άπαντα ψυχή και νου και χέρια μες στους χειμώνες της ζωής και μες στα καλοκαίρια (Γ. Βερίτης ).

Εάν θέλετε να δείτε το 1ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 2ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 3ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 4ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 5ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 6ο μέρος δείτε εδώ 
Εάν θέλετε να δείτε το 7ο μέρος δείτε εδώ

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails